De eerste maand in Japan - Reisverslag uit Kyoto, Japan van Michiel Koomen - WaarBenJij.nu De eerste maand in Japan - Reisverslag uit Kyoto, Japan van Michiel Koomen - WaarBenJij.nu

De eerste maand in Japan

Blijf op de hoogte en volg Michiel

26 April 2014 | Japan, Kyoto

Inmiddels is ben ik al 5 weken in Japan. Voor m’n gevoel ben ik hier al veel langer, maar ik heb zoveel plannen en zo weinig tijd… Ook op school ben ik al 2,5 week bezig met de les en alles ging lekker, totdat ik vorige week ziek werd.

Ik was dus al enkele dagen niet zo lekker en besloot op donderdag maar eens langs de dokter op de campus te gaan. Al snel stelde de dokter vast dat ik waarschijnlijk griep had en adviseerde me om direct naar het ziekenhuis te gaan. Bij het international office op school hadden ze tijdens de introductieweek gezegd dat je nooit alleen naar het ziekenhuis moet gaan, dus klopte ik aan met mijn probleem. Het is echter een ander verhaal als je griep hebt, dus werd ik verzocht om in m’n eentje naar het ziekenhuis te gaan.

Goed, zo gezegd zo gedaan, ik dus in m’n eentje naar het ziekenhuis. Dat was op z’n zachtst gezegd een hele ongemakkelijke situatie. Allereerst voelde ik me al niet lekker, daarnaast kon ik de dokter slecht verstaan (welke ook geen Engels sprak) en was ik ook niet op de hoogte van hoe de dingen er aan toe gaan in Japanse ziekenhuizen. Maar de dokter stelde inderdaad vast dat ik griep had, wat automatisch betekende dat ik niet naar school mocht en ook huisarrest had, zodat ik geen andere mensen kon besmetten.

Wanneer je weer beter bent is het ook weer een heel apart verhaal. Ik had dus huisarrest en had alleen toestemming om het huis uit te komen om naar het ziekenhuis te gaan. Ik dus weer naar het ziekenhuis. Na een aantal vragen van de dokter beantwoord te hebben kon ik bij de receptie een briefje ophalen waarop stond dat ik beter was en weer deel kon nemen aan het dagelijkse leven. Uiteraard moet overal voor betaald worden…

Gisteren ben ik voor het eerst uitgegaan in Japan. Eerder op de avond was er een welkomstfeest voor de internationale studenten in de disco op de campus. Dit feest was echter al om half 9 ’s avonds afgelopen (6 tot half 9 is een beetje een rare tijd voor een disco feest). Daarna zijn we nog met een groep internationale studenten naar een discotheek aan de andere kant van de stad gegaan. Het was erg gezellig, al stoorde ik me er wel een beetje aan dat de dj elke 30 seconden een nieuw nummer instartte.

Vandaag ben ik met mijn buddy op stap geweest. Eerst zijn we ergens taart gaan eten en thee gaan drinken en daarna wilde ze me een aantal plekken laten zien waar zij graag komt. We zijn toen naar een plek gegaan wat ze een power house noemde. Daar werd een soort ritueel op ons uitgevoerd en zouden we krachten van de goden hebben gekregen om beter te kunnen studeren, gezonder te leven en dat soort dingen.

Dat was op zich heel grappig, want het is echt zo’n plek in een achterafbuurtje waar geen buitenlander ooit komt, dus ze vonden het helemaal geweldig dat ik daar was. Ook wilden ze heel graag een aantal woordjes in het Nederlands leren zoals hoi en doei enzo. Het ritueel duurde langer dan verwacht. Ik denk dat we daar wel 1,5 tot 2 uur bezig zijn geweest, waardoor er eigenlijk geen tijd meer was om nog wat anders te doen.

Ik had beloofd om Nederlands voor mijn buddy te koken, dus zijn we naar de supermarkt gegaan om spullen voor hutspot te kopen. Aangezien het keukentje van mijn appartementje maar erg klein is, was het een beetje behelpen, maar uiteindelijk is het toch gelukt. Hoewel ze een half jaar in Nederland is geweest, had ze nog nooit hutspot gegeten. Ze vond het erg lekker en volgende keer gaat zij voor mij Japans koken.